cím dekoráció

Miért érdemes közjegyzőhöz fordulni?

A mai, exponenciális mértékben fejlődő világban a BIZONYÍTÁS, azaz valamely múltbeli ténynek, eseménynek a mindenkori jelenben való bizonytása egyre fontosabbá válik, hiszen a gyors változás közepette egyre több új jelenséggel kerülünk kölcsönhatásba, amelyek könnyen elfeledtetik, vagy többé kevésbé más színben tüntetik fel a korábban történteket, és utóbb akár jelentősen is megváltoztathatják a különféle jogviszonyokban érintett felek motivációit.

Gyakran tapasztalhatjuk ezt a hosszabb időn át érvényesülő, vagy a nagyobb ügyértékű jogviszonyokban, pl. finanszírozási szerződések (kölcsön, hitel), vagy jelentős ügyértékű adásvételi, bérleti, leasing illetve egyéb szerződések, jogviszonyok esetében, akár az öröklésben is.

A változás sokszor vezet konfliktusokhoz az érintettek között. Ilyenkor pedig nagyon fontos, hogy kétséget kizáróan és számonkérhető módon tudjuk bizonyítani a kiindulási állapotokat, az azóta eltelt idő sarkalatos eseményeit, a megtett nyilatkozatokat és ígéreteket. Ennek a lehetőségét kínálják fel a közjegyzői okiratok és a közjegyzői eljárások mindannak, aki ezekkel élni kíván. Mindezt azzal a további jelentős előnnyel, hogy a teljesítési kötelezettségvállalást is tartalmazó közjegyzői okiratok alapján közvetlen bírósági végrehajtás indítható a szerződésszegő, nem teljesítő féllel szemben, pereskedés nélkül. És nem csupán Magyarországon, hanem meghatározott feltételek mellett az Európai Unió egész területén.

A közjegyzői okiratok esélyt kínálnak arra, hogy a bennük jogosított személyek általuk biztosabban kézben tarthassák életük és jogviszonyaik irányítását, legyen szó jogok érvényesítéséről, utódlásról, vagy akár generációkon átívelő vagyontervezésről. A közjegyzői okiratok tehát a jövőbe tekintő gondoskodás eszközei, és alapját képezik a jogérvényesítési stratégiának.