Lakáshitel - óvatosan vele

Sokan nem tudják, mit vállalnak egy lakáshitellel

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan milyen kötelezettségeket vállalnak, amikor például lakásvásárlás céljából jelzáloghitelt vesznek fel – derül ki a közjegyzőtkeresek.hu jelzáloghitel kvízéből. Csak minden ötödik kitöltő tudta, hogy milyen költségeket fed le a teljes hiteldíj mutató (THM) egy jelzáloghitel esetében. A több száz válaszadónak csupán a harmada volt tisztában azzal, hogy a hitel visszafizetéséért az adós a teljes vagyonával felel, nem csak azzal az ingatlannal, amire a zálogjogot bejegyezték. Ezért elengedhetetlen a közjegyző közreműködése a hitelfelvétel során, sokan ugyanis csak folyamat utolsó pontján, a közjegyzőnél szembesülnek azzal, valójában milyen kötelezettségeket vállalnak. Mutatjuk az eredményeket.

A jelzáloghitel-szerződések esetén milyen mértékben felel a hitel visszafizetéséért az adós?

Helyes válasz: A teljes vagyonával felel, minden ingatlanával és egyéb vagyontárgyaival is.

Csak a kitöltők kevesebb mint egyharmada (31 százalék) volt tisztában azzal, hogy jelzáloghitel esetén nem csak az az ingatlan foroghat kockán, amire a zálogjogot bejegyezték. Az adós ugyanis a teljes vagyonával, minden ingatlanával és egyéb vagyontárgyaival is felel a tartozás visszafizetéséért. Több mint felük (52 százalék) gondolta tévesen, hogy csak a zálogjoggal terhelt ingatlant viheti a bank, ha nem fizetik a törlesztőrészletet. 13 százalék szerint a biztosítéknak adott ingatlan piaci értékével felel az adós a hitelért, míg 4 százalék szerint az adós másik ingatlanát is pénzzé teheti a bank nemfizetés esetén. A válaszuk azonban rossz volt, mert nemcsak az ingatlanok, hanem minden vagyontárgy végrehajtás alá vonható a tartozás rendezésére.

Ha valaki idő előtt visszafizeti a hitelt, azaz végtörleszt, mennyi kamatot kell visszafizetnie?

Helyes válasz: Csak a végtörlesztéséig esedékes kamatot.

38 százalék tudta jól, hogy a hitel idő előtti kifizetése esetén az adósnak csak a végtörlesztésig esedékes kamatot kell megfizetnie a banknak. Csaknem egyharmaduk (32 százalék) rosszul gondolta, hogy a végtörlesztett hitelrészletre az aktuális alapkamatot is rendezni kell végtörlesztésig esedékes kamat mellett. 20 százalék tévesen a valójában nem létező teljes végtörlesztési mutató (TVM) által meghatározott kamatot, 10 százalék pedig a hitel teljes időtartamára kiszámolt kamatot fizetné meg a banknak végtörlesztés esetén.

Milyen szerepe van a kezesnek egy jelzáloghitel-szerződésnél?

Helyes válasz: Ha a kölcsönt felvevő nem fizeti a hitelszerződés szerint a törlesztőrészletet, akkor a bank a kezesen tudja behajtani a hátralékot, akár a hitel teljes összegét.

Erre a kérdésre érkezett a második legtöbb helyes válasz. 81 százalék tisztában volt vele, hogy a kezes is felelős a hitel törlesztéséért, nemfizetés esetén rajta is behajthatják a hátralékot, akár még a hitel teljes összegét is. 20 százalék ezzel szemben teljesen másképp gondolta, szerintük a kezes a hitelszerződésben aláírásával azt vállalja, hogy amennyiben az adós önmagától nem tudna törleszteni, akkor a bank tájékoztatása alapján jogosult lesz, de nem köteles helyette fizetni. 7 százalék tévesen azt gondolta, ha a kölcsönt felvevő nem felel meg a hitelbírálati követelményeknek, akkor a kezes ingatlanára jelzálogjogot jegyez be a bank, hogy szükség esetén a kezes ingatlanát el tudja árverezni. 4 százalék pedig rosszul tudta, hogy amennyiben a kölcsönt igénylő nem felel meg a hitelbírálati követelményeknek, akkor a kezes is beszáll a hitelfelvételbe, és tulajdonképpen együtt veszik fel a hitelt.

Milyen díjakat, költségeket tartalmaz a teljes hiteldíj mutató (THM) az alábbiak közül egy jelzáloghitelnél?

Helyes válasz: A kamat, az értékbecslés, a hitelközvetítő, a földhivatali eljárás, a folyósítási jutalék, a biztosítás és a számlavezetés költségeit.

A kitöltőknek csak kevesebb mint egyötöde (19 százalék) tudta, hogy a THM egy jelzáloghitel-szerződés esetén a kamatot, az értékbecslést, a hitelközvetítőt, a földhivatali eljárást, a folyósítási jutalékot, a biztosítást és a számlavezetés költségeit foglalja magában, de nem fed le minden költséget, amivel az igénylőnek számolni kell a hitelfelvétel során. 37 százalék gondolta tévesen, hogy a kamat, a hitelbírálat, a jelzálogjog-bejegyzés, a közjegyzői díj, a folyósítási jutalék és a számlavezetés költségeit jelenti a teljes hiteldíj mutató. 31 százalék pedig rosszul tudta, hogy a THM azt takarja, összességében mekkora kamatot kell fizetni a hitelért. 14 százalék szintén hibásan válaszolt, szerintük a kamat, a hitelbírálat, az értékbecslés, a földhivatali eljárás és a számlavezetés költségeit fedi le a teljes hiteldíj mutató.

Ha egy lakást hitelből vett a tulajdonos, és meghal, akkor hogyan örökölnek az örökösök?

Helyes válasz: A lakást és azzal együtt a hitelt, mint tartozást is öröklik, a lakás a tulajdonukba kerül, de a bankkal való megállapodást követően nekik kell tovább törleszteniük a kölcsönt.

A kvíz összes kérdése közül erre érkezett a legtöbb helyes válasz. 91 százalék jól tudta, hogy a vagyontárgyak mellett a tartozások is öröklődnek. Vagyis, ha az adós halálakor az ingatlan még zálogjoggal terhelt, akkor a lakással együtt a hitelt, mint tartozást is megöröklik az örökösök. A lakás ilyenkor a tulajdonukba kerül, de a bankkal való esetleges megállapodást követően nekik kell tovább törleszteniük a kölcsönt. 5 százalék azt jól tudta, hogy a hitel nem szűnik meg az adós halálával, a válaszuk mégis rossz volt, mert azt gondolták, csak azután kerül a lakás az örökösök tulajdonába, miután törlesztették vagy végtörlesztették a hitelt. Csupán 2 százalék gondolta tévesen, hogy ilyen esetben a bank veszteségként elkönyveli a vissza nem fizetett hitelrészt, és további 2 százalék tudta rosszul, hogy a fennmaradt hiteltartozás felét kell visszafizetniük az örökösöknek, és utána kerülhet a tulajdonukba a lakás, a törlesztőrészlet másik fele a bank vesztesége.

Mit jelent az adósok egyetemleges felelőssége egy jelzáloghitel-szerződésnél?

Helyes válasz: A bank az adóstól és az adóstárstól, például a férjtől és a feleségtől is követelheti az egész tartozás megfizetését, nem csak az adósság valamekkora hányadát.

Sok a tévhit az adóstárs felelősségével kapcsolatban is. A kitöltők alig több mint fele (53 százalék) volt tisztában azzal, hogy a bank az adóstól és az adóstárstól, például a férjtől és a feleségtől is követelheti az egész tartozás megfizetését, nem csak az adósság valamekkora hányadát. Ezzel szemben 24 százalék gondolta azt, hogy ugyan az adós és az adóstárs együtt a teljes tartozásért felelnek, de a bank csak fele-fele arányban tudja rajtuk behajtani. 15 százalék is hasonlóan rosszul tudta, de szerintük a felek egymás között vagy a hitelszerződésben meghatározhatják, hogy milyen arányban felelnek a hitelért. 8 százalék pedig tévesen gondolta, hogy egy zálogjoggal terhelt ingatlan összes tulajdonosa a teljes vagyonával felel az egyik tulajdonos által felvett hitelért.

Beleszólhat a kölcsönt nyújtó bank, hogy a zálogjoggal terhelt ingatlant a tulajdonos bérbe adja?

Helyes válasz: Beleszólhat, és kikötheti, hogy csak az engedélyével lehet bérbe adni.

Sokan a hitelből vásárolt és zálogjoggal terhelt ingatlan kiadásából próbálják fedezni a törlesztőrészleteket, ennek ellenére csak a válaszadók 34 százaléka tudta, hogy a banknak is lehet beleszólása a lakás kiadásába. A hitelintézet a hitelszerződésben például kikötheti, hogy csak az engedélyével lehet kiadni az ingatlant, ezért érdemes előre tájékozódni a kölcsön feltételeiről. A legtöbben (40 százalék) hibásan úgy válaszoltak, hogy a banknak semmi köze ahhoz, a tulajdonos mihez kezd az ingatlannal, amit biztosítéknak adott a kölcsönhöz. 19 százalék szerint csak a céges hiteleknél lehet beleszólása a banknak a lakás kiadásába, míg 8 százalék – szintén tévesen – pont az ellenkezőjét gondolta, szerintük a lakáscélú kölcsönöknél beleszólhat a hitelintézet a kiadásba, a céges hiteleknél viszont nem.

Ha úgy érzi, közjegyzői segítségre van szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot.

 

Forrás: közjegyzőtkeresek.hu