Házi kedvencek a hagyatékban

Háziállatok öröklése

A kutya, macska és más házi kedvencek szinte “családtaggént” élnek velünk.  Gondoskodunk róluk, szeretjük őket, játszunk velük, foglalkozunk velük, kötődünk hozzájuk, amit az állatok viszonoznak és meghálálnak, sőt előfordul, hogy terápiával felérő módon segítik át gazdájukat a nehéz időszakokon, vagy egyszerűen csak ők képezik az egyetlen kapcsolódási pontot a mindennapokhoz. Idős korú gazdáik számára a háziállatok különös jelentőséggel bírnak, és ezekben az esetekben magától értetődően merül fel a kérdés , hogy mi lesz majd kedvencükkel, ha túlélik a gazdit. Ki fogja gondjukat viselni?

A jog ugyanakkor házi kedvenceinket a gazdáik vagyontárgyai közé sorolja, amit a gazdi halálát követő gondoskodás biztosítása során nagyon fontos figyelembe vennünk. Ez röviden annyit jelent, hogy a házi kedvenc örökölhető,  azonban nem lehet megnevezni örökösként, vagyis a gazdi halálát követően az örökös/örökösök, hagyományos vagyonába kerül. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne kedvenceinket egy megfelelően elkészített végrendelettel olyan helyzetbe hozni, hogy róluk valóban, és számonkérhető módon gondoskodjon valaki.

A gazdinak tehát érdemes a továbbiakról  időben gondoskodnia, akár úgy hogy még életében rábízza (átruházza) kedvencét egy megbízható rokonára vagy ismerősére, akár pedig úgy, hogy a végrendeletében rendelkezik arról, hogy az kinek a tulajdonába kerüljön, örökösként megnevezve a kiszemelt új gazdit, egyúttal meghagyás keretében előírni számára, hogy a jószágról hogyan gondoskodjon. A meghagyás ebben az esetben arra is kitér, hogy az új gazda, a neki az állattal egyetemben juttatott vagyontárgyakat, vagy azok egy részét hogyan használja fel a háziállatról való gondoskodás során. Ilyenkor hasznos, egy un. végrendeleti végrehajtó megjelölése is a végrendeletben, akinek az a feladata, hogy ellenőrizze a  meghagyás teljesítését, és ha ez nem történik meg, a jogalap nélküli gazdagodás szabályai szerint a jószággal együtt visszakövetelje a juttatott vagyont a méltatlanná vált örököstől. Ez a visszakövetelési jog egyébként a többi örököst is megilleti,  mindezek pedig biztosítják a végrendeleti rendelkezés érvényesülését.

Fontos tudni, hogy örökösként nem csupán természetes személyek, hanem jogalanyisággal, szerzőképességgel rendelkező szervezetek (egyesületek, alapítványok, cégek) is nevezhetők. Ez esetben pl. olyan szervezetek, amelyek kifejezetten a háziállatokról való gondoskodásra szakosodtak.  Vagyis ilyenkor az örökösként megjelölt szervezet gondoskodik a házi kedvencről annak holtáig, a részére szóló végrendeleti meghagyás alapján, amit a kifejezetten ennek ellenőrzésére nevezett végrendeleti végrehajtó valamint a többi örökös/örökösök kérhetnek rajta számon.

Ha további kérdései vannak a témában, vegye fel bátran velünk a kapcsolatot.