cím dekoráció

Digitális hagyaték

A “digitális hagyaték”

A “digitális hagyaték” ma még a jogrendszerek nagyrészt feltérképezetlen régiójába tartozik. Nem csupán a digitális értékpapírok, kriptoeszközök (pl. kriptovaluták) tartozhatnak ide, hanem minden olyan digitális adatok formájában létező jelenség is, ami a leendő örökhagyóhoz kötődik, pl. előfizetések, platform – jogosultságok, adatbázisok, digitális képek, filmek feljegyzések és minden más elektronikus, digitális nyom. Lényegében minden ami digitális adatokból áll.

A digitális adatok, és az ezekből álló digitális javak tulajdoni vagyoni adptációja a jogrendszerben még épp csak elkezdődött. Ezeken a jelenségeken általában nem áll fenn tulajdonjog, és a magyar szabályozás értelmében vagyontárgynak sem számítanak, annak ellenére sem, hogy értéket képviselnek/képviselhetnek. Ennek következtében ezek a digitális eszközök jelenleg nem tartoznak a hagyatéki vagyonhoz. De akkor mi fog történni velük ha meghal az a személy akihez kapcsolhatók?

Az úgynevezett “digitális hagyatékról”, való rendelkezés végrendelet keretében is lehetséges, annál is inkább, mert a “digitális hagyaték” – ként emlegetett jelenségekkel kapcsolatban fennálló jogok és kötelezettségek már ma is értelmezhetők az öröklésben. Ez azonban a szokásosnál nagyobb körültekintést igényel a végrendelkező részéről, ha azt szeretné, hogy az adataihoz, digitális javaihoz illetéktelen személyek ne férhessenek hozzá.

Ennek során érdemes figyelembe venni azt is, hogy a szolgáltatókkal kötött szerződések sokszor nem engedik meg a jogosultnak/felhasználónak, hogy bárki más számára szabadon adathozzáférést biztosítson. Az ezzel ellentétes magatartás pedig szerződészegést valósaíthat meg, aminek negatív következményei lehetnek, amit akár a hagyatéki vagyonnal szemben is érvényesíteni lehet, az örökösök kárára.

Első lépésként érdemes tehát felleltározni azokat a területeket, ahol ilyen adatok, ilyen javak előfordulhatnak, és velük kapcsolatban tájékozódni a közjegyzőnél, aki az ügyfél igényei szerint a vagyonjogi szabályokra, öröklésre, végrendelkezésre, valamint az egyes adatcsoportokra, javakra vonatkozó egyéb szabályozásokra és szerződésekre is figyelemmel segít a megfelelő tartalmú végrendelet kialakításában.

Foglaljon Nálunk

cím dekoráció

Időpontot

cím dekoráció

A gyorsabb ügyintézés és a várakozási idő lerövidítése érdekében kérjük, hogy az alábbi felület kitöltésével egyeztessen előzetesen időpontot irodánkkal.